Oss kvinner i mellom…

Innlegg Hender det at du føler deg sliten? At kreftene ikke strekker til, og at døgnet ikke har nok timer?

I dag er det ikke uvanlig at kvinner har full jobb, flere barn og er aktive i frivillig arbeid på fritiden. Det er heller ikke helt uvanlig at kvinnene har hovedansvaret i hjemmet når det kommer til matlaging, husvask og klesvask. I mange familier deler mann og kvinne på dette, og noen menn tar også hovedansvar i hjemmet. Men oss kvinner imellom - det blir i perioder litt mye som faller på oss?

Og det er vi kanskje skyld i helt selv. Er det ikke ofte lettere å gjøre det selv, slik at en får det akkurat som en vil? Stoler vi på at mannen handler inn den maten vi ønsker, velger rett bursdagsgave til barnebursdager, får med rett størrelse når barna skal ha nye klær?

Kanskje bør vi øve oss i å slippe kontrollen? La mannen, og kanskje også større barn i familien, få større tillit og ansvar til å utføre oppgaver i heimen. Mest sannsynlig vil det gå helt fint! Og vi kvinner trenger ikke å henge i stroppen for å få unna alt alene…

Jeg møtte en dame for en tid tilbake, som var så full av energi og overskudd. Hun fortalte meg på innpust og utpust om de fire barna, jobben som lærer (der hun selvfølgelig også drev et stort skolekor) og om engasjementet hun hadde på fritiden i idrett og deltakelse i barnas aktiviteter. Damen var blid og flott på alle måter, og jeg gikk bort til henne og spurte forhåpningsfult:

«Det hender vel at du også blir sliten, og ligger «flat» i perioder?» Hun svarte «Nei, det blir jeg faktisk ikke».

Svaret hennes overrasket og irriterte meg, og jeg spurte henne om hun kunne si meg hemmeligheten?

«Jada, sa hun med et smil - jeg ligger til lading en halvtime hver dag. Det har jeg gjort siden barna var små. Det prioriterer jeg hver eneste dag. 30 min alene for meg selv på soverommet. Av og til hviler jeg, en sjelden gang sovner jeg, men det er min tid og jeg ligger flat ut og henter energi».

Der var Jakobskilden. Jesus var sliten etter vandringen, og han satte seg ned ved kilden. Det var omkring den sjette time. - Johannes 4:6

Selvfølgelig - man må gå til kilden! Vi som tror på Jesus burde visst dette fra før av. Vi må gå til kilden og hente energi der, hver eneste dag. Gud har skapt oss til arbeid og hvile, selvfølgelig fungerer det bedre å la kroppen hente seg inn, lade batteriet litt hver dag i stedet for å vente til batteriet er helt flatt. Da tar det som kjent mye lenger tid å lade det opp igjen.

Som diakon i Tinn er jeg i kontakt med mange eldre damer som gjennom hele livet har jobbet hardt på en gård, hatt opptil 11(!) barn og styrt hus, heim, fjøs og deltatt i slåtten..

Jeg har mange ganger undret meg over alt de orket uten oppvaskmaskin, vaskemaskin og de hjelpemidlene vi har. Men så har jeg i samtale med dem forstått at hardt fysisk arbeid gjør en sliten på en annen måte enn det stresset som vi kvinner sliter med i dag.

Det er forskjell på å være sliten i kroppen etter et krevende dagsarbeid, og kunne legge seg til å sove. Enn når det svir i hjernen og tankene kverner over alt en ikke rakk i dag heller, og som må gjøre neste dag. Mentalt stress og «multitasking» fører ikke til god hvile, men til bekymring og slitenhet. Jeg mener ikke å romantisere tidligere tiders slit, men peke på at det er forskjell på sunn og usunn slitenhet.

La oss gjøre som den kloke damen jeg møtte - og legg inn hvilepauser daglig. La Gud fylle oss med sin kraft og gjøre oss sterke, slik at vi kan være kvinner med overskudd og glede!

Hvilke oppgaver kan du med fordel gi til andre familiemedlemmer?
Når på døgnet kan du legge inn 30 min ved kilden?

117

Kommentarer til innlegget

Logg inn for å kommentere. Ikke registrert?
Ingen har kommentert enda.